Biomehanika i neki mitovi pri učenju tehnike

 

Poneki treneri, kada referiraju na biomehaniku, često koriste riječ tehnika. No, važno je uočiti da biomehanika i tehnika, iako povezane, nisu istoznačnice. Biomehanika je sportska znanost koja proučava principe koji utječu na ljudsko kretanje. Tehnika pak podrazumijeva praktičnu primjenu tih principa od strane nekog igrača pri izvođenju nekog specifičnog udarca ili kretanja.

 

Na primjer, dva igrača mogu imati vrlo različitu tehniku (puni protiv skraćenog zamaha na servisu), ali zato i dalje koristiti biomehaničke principe (koordinaciju, elastičnu energiju..) na prikladan način te stoga oboje biti vrlo učinkoviti. S tim u vezi, navedimo neke mitove pri poduci tehnike koji su nastali kao plod nedovoljnog poznavanja biomehaničkih principa i njihovog razlikovanja od tehnike.

 

 

Mit broj 1: Igrač bi trebao okrenuti tijelo bočno pri izvođenju svakog osnovnog udarca!

 

Istina broj 1: Moderna igra zahtijeva od igrača da koristi razne stavove pri izvođenju osnovnih udaraca!

 

Objašnjenje: Rotacija kukova i ramena su potrebni sastojci pri produkciji udarca. Međutim, uz bočni, moderni tenis jasno daje do znanja da je i otvoreni/poluotvoreni stav važan dio produkcije udarca i zrele taktičke igre. Zatvoreni bi stav, iako dodatno rotira ramena i kukove u fazi zamaha, trebalo izbjegavati kako zbog mogućnosti ozljede tako i zbog toga što bi isti mogao ometati razvoj ubrzanja reketa!

 

 

Mit broj 2: Igrač svjesno/namjerno skače od podloge kako bi proizveo snažnije servise i osnovne udarce!

 

Istina broj 2: Igrač se odvaja od podloge zbog specifične akcije nogu i izražene rotacije tijela!

 

Objašnjenje: Iako je odvajanje igrača od podloge tijekom izvođenja udaraca odlika moderne igre, isto je tipično proizvod učinkovite koordinacije segmenata – a ne neke svjesne namjere! Kada bi igrači namjerno „skakali“ (za vrijeme servisa uzmimo za primjer), noge, kukovi i trup ne bi mogli optimalno doprinijeti produkciji snažnog i kvalitetnog servisa.

 

 

Mit broj 3: Dobri igrači gledaju lopticu za vrijeme dodira s njom.

 

Istina broj 3: Igračev pogled ostaje fokusiran cca 1m od točke dodira s lopticom.

 

Objašnjenje: Istraživanja su pokazala da loptica postaje manje jasna u igračevim očima nekih 1-2m od točke dodira s njom. „Gledaj lopticu do reketa“ je česta uputa koju treneri daju djeci, ali ona može dovesti do toga da igrač nepotrebno uključi i rotaciju glave u izvođenje udarca. Bolje bi bilo kada bi treneri poticali svoje učenike da prate lopticu što je dulje moguće.

 

 

Mit broj 4: Dobri igrači rade rano zamah s reketom!

 

Istina broj 4: Rotacija tijela se odvija puno prije nego sam pokret reketom!

 

Objašnjenje: Nedavni su rezultati dobiveni analizom video materijala („high speed video“), ukazali na promašenost tradicionalnog mišljenja koje postulira rani pokret reketom. Činjenica je zapravo, da vrhunski igrači iniciraju rotaciju ramena (tijela), puno prije nego se sam reket pokrene.

 

 

Mit broj 5: Igrači igraju tenis samo na nožnim prstima (ili na peti)!

 

Istina broj 5: Tenisači se kreću po igralištu koristeći iste progresije (od pete k prstima) kao i trkači odnosno, druge atlete.

 

Objašnjenje: Analiza kretanja profesionalnih igrača pokazala je da igrači koriste opterećenja kako na petu tako i na prste tijekom tipičnog kretanja po igralištu (unatoč činjenici kako mnogi tenisači imaju formirane žuljeve na svojim nožnim prstima).

 

 

Mit broj 6: Pri izvođenju split stepa, obje noge prizemljuju na podlogu istovremeno!

 

Istina broj 6: Vrhunski igrači imaju specifičan slijed prizemljivanja i pozicioniranja nogu tijekom izvođenja split stepa za vrijeme izmjena s osnovne linije.

 

Objašnjenje: Način na koji stopala prizemljuju tijekom split stepa je individualne prirode. Ipak, top igrači imaju tendenciju prizemljivanja one noge koja je dalje od loptice nešto ranije (djelić sekunde) od one noge koja je bliže.

 

 

Do nekog sljedećeg susreta, srdačan pozdrav

Učitelj tenisa, Ivan Užarević

Iz 6. bloga

  • Razotkrivanje 6 mitova o učenju tehnike

Podijelite članak