TEHNIKA I STIL

Objavljeno: 16.11.2019.


TEHNIKA I STIL

O razlici između igračeve tehnike i stila


Jednom kada igrač ima jasnu ideju svojih taktičkih ciljeva, onda treba razviti neophodna oruđa (alate) s kojim ih može ostvariti – jednom riječju, tehniku. Ovdje opet nije suvišno istaknuti važnost povezivanja taktike i tehnike kao jedne od glavnih odrednica moderne i učinkovite teniske poduke. Još uvijek se prečesto može vidjeti kako treneri podučavaju udarce i tehniku bez da učenici imaju ikakvu ideju zašto im upravo baš taj pokret treba u tom trenutku. Poduka tehnike bez taktičkog konteksta jest kao da čitamo tekst u kojem se pojavljuju razne rečenice, ali mi nikako ne možemo uloviti smisao tih rečenica i ne znamo zapravo što je pisac želio reći. No, to je tema za neki drugi blog. Vratimo se na pitanje tehnike i stila. Dakle, da bi igrač mogao ostvariti svoje taktičke namjere, ta oruđa (alati) moraju biti (bio)mehanički korektni – igrač mora posjedovati dobru tehniku udaraca.
Tehnika se tipično odnosi na (bio)mehaničku učinkovitost s kojom igrač udara lopticu ili se kreće po igralištu. Stil se, s druge strane, tipično odnosi na „kozmetiku“ udarca odnosno, igračevu osobnu interpretaciju tehnike. I dan danas navedene definicije unose priličnu konfuziju među trenere jer su koncepti tehnike i stila zaista snažno povezani. Ono što je važno jest da treneri razlikuju oboje te da imaju optimalnu interpretaciju „dobre biomehanike ili tehnike“, ali da ne budu previše kruti kada je igračev stil u pitanju te da mu dopuste razvoj vlastitog udaračkog stila. Bez razlikovanja jednog i drugog, poneki treneri mogu upasti u zamku da traže od svojih učenika da „oponašaju“ stil udarca nekog vrhunskog igrača. Pitanje je dakako kojeg?! Jer svi imaju svoj stil udaranja kojeg su sami razvili.
Probajmo sumirati sve rečeno. Tehniku možemo promatrati kao univerzalnu, dok je stil osoban i individualiziran te može biti oblikovan igračevim tjelesnim osobinama kao i nekim samo njegovim osobitostima.