MENTALNE VJEŠTINE KOJE RAZVIJA TENISKA IGRA - DIO 1.

Objavljeno: 02.03.2019.


MENTALNE VJEŠTINE KOJE RAZVIJA TENISKA IGRA - DIO 1.


Teniska igra ima svoje vrlo specifične karakteristike koje sa sobom nose neke vrlo specifične psihološke implikacije. Svi koji su na ovaj ili onaj način uključeni u teniski sport (treneri, igrači ili pak navijači), svjedoče o iznimnoj važnosti koju emocionalno-psihološko stanje ima za nečiji uspjeh na terenu. Taj se konsenzus rodio upravo iz analize same teniske igre o kojoj ćemo sada reći nešto više.  Prva - i nekako najupadljivija - karakteristika teniske igre jest ta da je tenis individualni sport (u svrhu našeg razmatranja ćemo na trenutak zanemariti igru parova). Tenis kao individualni sport u kojem ne postoji mogućnost zamjene (kao na primjer u nogometu). Zamislimo se na trenutak nad tom činjenicom – činjenicom o kojoj često ni ne razmišljamo, nego je doživljavamo nekako samorazumljivom kad je tenis u pitanju. Što to znači za igrača? Koje su psihološke implikacije te karakteristike?

Igrač može imati bolji ili lošiji dan u najširem smislu te riječi. Ako ima bolji dan, u smislu da se osjeća odmorno, rastrčano i ostvaruje na terenu u većoj mjeri ono što je naumio, tim bolje za njega. No što ako je loš dan u pitanju? Što ako mu taj dan baš i ne polazi za rukom ono što želi postići na igralištu? Što ako se osjeća umorno ili bezvoljno za taj meč? Može li se nekako „ispričati“ pa da netko drugi odigra za njega, a on svejedno dobije bodove? Naravno da ne. Tenisači su „osuđeni“ na sebe u svakom trenutku kojeg provedu na igralištu. Nema trenera da ih zamijeni ili im omogući odmor ako osjeti da im treba. Prilično zahtjevna stvar zar ne? Zahtjevna u smislu da od igrača traži jednu važnu psihološku osobinu – motivaciju i 100%-tno zalaganje u svim mečevima. Igra je strukturirana na način da nemotivirani igrač s polovičnim zalaganjem jednostavno neće moći biti uspješan.

Dakle, uz našu kvalitetnu poduku i podršku, dijete koje od malena biva izloženo teniskoj igri, ima divnu mogućnost razvijati se u motivirano dijete koje daje sve od sebe na treningu i meču. No, prava dobrobit tu tek počinje. Ono što je najprije bilo prisutno samo na teniskom terenu, sada ima priliku biti ostvareno i u životu općenito. Dubokog sam uvjerenja kako upravo u razvijanju osebujnih mentalnih vještina, leži najveća vrijednost u bavljenju tenisom (uz sve druge, zdravstvene i slične dobrobiti). Kao što sam već spomenuo, te se vještine neće moći u punini razviti ako dijete nije vođeno na pravi način kroz trenažni proces (prevelike grupe, nezainteresirani trener, nedovoljno financijsko ulaganje u djetetov teniski razvoj i sl.). Stoga provjerite naše programe, obratite nam se s povjerenjem te otkrijte zajedno s nama sve ljepote teniske igre.