Mentalne vještine potrebne za tenis

Objavljeno: 15.02.2017.


Mentalne vještine potrebne za tenis

Teško da ćemo danas naći nekoga među teniskim trenerima, igračima ili pak, zaljubljenicima u tenis općenito, koji će tvrditi kako za uspješnu tenisku igru „glava“ ne igra značajnu ulogu. To suglasje ima izvor u analizi same teniske igre koja


Teško da ćemo danas naći nekoga među teniskim trenerima, igračima ili pak, zaljubljenicima u tenis općenito, koji će tvrditi kako za uspješnu tenisku igru „glava“ ne igra značajnu ulogu. To suglasje ima izvor u analizi same teniske igre koja je na vidjelo iznijela određene psihološke karakteristike zajedničke svim uspješnim tenisačima, zatim, mentalne izazove sadržane u samoj igri (tablica 1) kao i mentalne vještine koje sami igrači i njihovi treneri drže važnima za tenis.


Mentalni izazovi teniske igreOdnos između mentalnih i teniskih vještina

Mentalne vještine su usko povezane s drugim teniskim vještinama. Primjerice, svaka taktička odluka  u igri ima neku vezu sa mentalnim vještinama. Slika 1 shematski prikazuje odnos između mentalnih i teniskih vještina:


Trening mentalnih vještina?

Što je trening mentalnih vještina? Koje su njegove karakteristike? Izvodi li se on na terenu ili izvan njega? opisuje osnovne karakteristike tog treninga:

U idućem članku navesti ćemo neke konkretne primjere mentalnog treninga na samom teniskom igralištu.