PODUKA DJECE - 5 NAJČEŠĆIH PITANJA

Objavljeno: 13.03.2019.


PODUKA DJECE - 5 NAJČEŠĆIH PITANJA


Želi li vaš sin ili kćer biti novi Rafael Nadal ili Maria Sharapova? Ili je jednostavno izrazio(la) želju da se okuša u tenisu? Ukoliko da, tada vjerojatno razmatrate mogućnost upisa svog djeteta u neku tenisku školu što za sobom povlači i neke upitnike. Želja mi je stoga ovdje odgovoriti na 5 najčešćih pitanja koje susrećem u radu s djecom i tako olakšati roditeljima snalaženje u novoj aktivnosti.

1.      Kupio bi reket svom djetetu. Ali ne znam koje veličine.

Evo generalnih uputa za veličinu reketa i djetetovu dob:

·        0 – 4 godina: 19“ (inča)

·        4 – 5 godina: 21“

·        6 – 7 godina: 23“

·        8 – 10 godina: 25“

·        10 – 12 godina: 26“

·         > 12 godina: 27“ – 29“ (veličina reketa za odrasle)

Reketi dječjih veličina obično se mogu naći po svim većim trgovačkim centrima koji prodaju različitu sportsku opremu (Decathlon, Hervis..) po povoljnim cijenama. Ovdje je svakako vrijeme i mjesto upozoriti na pojavu koju još uvijek nažalost možemo sresti na teniskim igralištima, a to je da se djeci od početka sugerira ili daje na korištenje reket za odrasle ljude. Bez obzira je li riječ o neznanju, lijenosti ili nečem drugom, ukoliko imate posla s takvim trenerom, ozbiljno razmislite o drugom rješenju. Kao što djetetu ne bi kupili bicikl za odrasle ljude da se na njemu nauči voziti, tako nemojte dopustiti da prva teniska iskustva za vaše dijete budu otežana korištenjem neprilagođene opreme.

2.      Koju vrstu loptica treba koristiti moje dijete?

Tehnologija u proizvodnji opreme za poduku djece znatno je uznapredovala unazad 20-ak godina. Tako danas imamo tzv. crvene, narančaste i zelene loptice koje se koriste u „Play and stay“ progresijama. Za više detalja o lopticama i navedenim progresijama posjetite https://www.kvalitetnaskolatenisa.com/tennis-10s-1-85.html. Slično kao i za rekete, nema stručno opravdanog razloga za korištenje regularnih loptica u poduci djece kada danas imamo na raspolaganju adaptiranu opremu.

3.      Ne znam da li da djetetu omogućim grupne ili individualne treninge. Što je bolje?

Možemo razlikovati tri vrste poduke: privatnu, polu-privatnu i grupnu.

·        Privatna: Karakteristike – potpuno osobni pristup učeniku, obično najrapidniji napredak, najbolji format za „popravak“ raznih tehničko-taktičkih nedostataka, najskuplji trening, odsutnost druge djece i prijatelja te nešto manja zabava koja proizlazi iz toga.

·        Polu-privatna: Karakteristike – trošak treninga se dijeli na dva igrača, dijete ima vršnjaka protiv kojeg može igrati na treningu, trener može organizirati vježbu koja uključuju oba igrača itd.

·        Grupna: Karakteristike – najmanji trošak, najsporiji tempo učenja, najležernija vrsta poduke (mali psihofizički pritisak) itd.

U našem klubu ovom pitanju poklanjamo najviše pažnje jer upravo o njemu ovisi ukupno tenisko iskustvo koje naši polaznici dobivaju. Kada su djeca u igri, polu-privatna poduka (dvoje djece na treningu) garantira upravo to - potpuno tenisko iskustvo. To znači: dovoljno pažnje i vremena od strane trenera, dovoljno zabave kroz igru i druženje s vršnjakom na treningu, brzi teniski napredak, optimalno psiho-fizičko opterećenje itd. Lista prednosti se sama nastavlja. Uostalom, tenis je individualni sport (igru parova ostavimo na trenutak po strani) te je trend kojem svjedočimo po klubovima (5,6, 7 ili više polaznika na igralištu) na svoj način kontraintuitivan. Naravno, pravi razlozi takvom trendu su ekonomske prirode (manji iznos članarine za dijete i sl.) No, kao i u svemu drugome u životu, što je cijena nečemu niža to je i isporučena vrijednost manja. A kada su teniske škole u pitanju, ta vrijednost ima svoj naziv – iskustvo teniske igre.

4.      Koliko dugo treba trajati trening?

U Hrvatskoj se nekako ustalilo da jedan trening beziznimno traje 60 min – bez obzira na dob djeteta. No, istraživanja na tu temu daju bitno drugačiju sliku o optimalnom trajanju jednog treninga koje uvelike ovisi o djetetovoj dobi. Dakle, za djecu od 4-7 godina optimalno trajanje jednog treninga je 30 min., za djecu od 8-12 godina 45 min., a djeca starija od 12 godina bi u pravilu trebala moći kvalitetno odraditi 60 min. Kao što možemo vidjeti, djetetova dob diktira optimalno trajanje treninga, a činjenica da je 60 min. opća vremenska jedinica teniskog treninga svjedoči o manjku modernih spoznaja po pitanju treninga. Izreka – manje je više – ovdje se može bez dvojbi primijeniti.

5.      Koje kvalitete treba imati trener?

·        Entuzijazam – on je zarazan i širi se poput virusa. Ako trener nije strastven i motiviran u onome što radi, kako očekivati da njegovi učenici budu?!

·        Znanje – iako nije garancija, edukacija i licenca za rad je prvi i nužan preduvjet za nečiji trenerski angažman. Ne bojte se pitati za edukaciju osobu u čije ruke povjeravate svoje dijete.

·        Strpljivost – vaše dijete se treba osjećati sigurno i podržano od strane trenera. Trener dakle, treba biti pozitivan i miran te ne smije gubiti strpljenje ako za neko novo usvajanje vještine ponekad treba više vremena.

·        Komunikacijske vještine – važno je znati da postoje različiti stilovi učenja. U tom smislu potrebno je da trener posjeduje cijeli set komunikacijskih vještina kako bi mogao učinkoviti prenijeti poruku učeniku.