RAZVOJ POBJEDNIČKE TAKTIKE KOD POČETNIKA

Objavljeno: 12.11.2019.


RAZVOJ POBJEDNIČKE TAKTIKE KOD POČETNIKA

O stvaranju vlastitog teniskog rukopisa i ulozi trenera u tom procesu.


Vrhunski igrači imaju svoje osobne vizije kako igrati. Možemo reći, svoje jedinstvene teniske potpise. Njihova oružja (primjerice, razoran servis i ubojit forhend) oblikuju njihovu igru te im osiguravaju potrebnu infrastrukturu za nju. Ponekad i kod nekih početnika te srednje naprednih igrača također možemo uočiti izgled prvih slova nekog budućeg teniskog rukopisa. Sva je prilika da će taj rukopis biti nezgrapan i pomalo nerazumljiv u svojim počecima. No, kako bi ta slova s vremenom postala ljepša, a rukopis jasan i zanimljiv, treneri trebaju slijediti nekoliko uputa kako bi to ostvarili:
• Pitati igrače kako osvajaju poene.
• Razmotriti njihove odgovore u svjetlu onog što su primijetili tijekom treninga ili meča.
• Dodatno proučiti igračev natjecateljski identitet. To znači fokus prenijeti na to kako igrač zapravo osvaja poen, a ne što ne valja s njegovom igrom. To dakako, ne znači da trener neće poticati svoje igrače da u svoj natjecateljski identitet uključi više od jednog oružja.
• Uložiti značajnu količinu vremena u „brušenje“ igračevih oružja odnosno, njegovih posebnih načina načina na koji osvaja poene.
Za kraj nije na odmet podsjetiti da vrhunski tenisači igraju jednostavan tenis – ponavljaju iste obrasce udarca i udaraju istu vrstu winnera, bez obzira na to protiv koga igraju. Na taj način redefiniraju tenisku igru, gradeći oko svojih oružja vlastite obrasce osvajanja poena. Uloga je trenera pomoći igraču na tom putu i olakšati mu kreiranje vlastitih teniskih potpisa.