VAŽNOST NATJECANJA ZA POČETNIKE

Objavljeno: 15.02.2019.


VAŽNOST NATJECANJA ZA POČETNIKE


Tenis je natjecateljski sport. Igra u kojoj jedan igrač igra protiv drugog (ili dva igrača protiv druge dvojice u igri parova). U tu svrhu igrači provode sistematizirani i kontinuirani trening kako bi se što više usavršili - upravo za igru u nekom formatu natjecanja. Štoviše, postoji i cijela jedna škola mišljenja koja sugerira da je najbolji način usavršavanja, upravo redovno natjecanje. Kada ljudi započnu s tenisom, najčešće možemo uočiti raspon različitih očekivanja. Bez obzira na to, trener bi trebao omogućiti svim igračima da serviraju, izmjenjuju udarce i igraju na bodove od prvog sata. Ako im to omogući, više će igrača moći uočiti koristi od činjenice da pohađaju teniski trening. Na taj način će se također podići i njihova očekivanja - obzirom da mogu "igrati", tražiti će više prilika upravo za, pogađate, igru. Uzevši u obzir sve navedeno, teniski radnici trebaju osigurati upravo takve prilike svojim igračima - prilike koje uobičajeno zovemo "natjecanjima". Posve prikladno bi ih mogli nazvati i strukturiranom igrom. Upravo je igra (serviranje, izmjena i bodovanje) od ključne važnosti za zadržavanje igrača u trenažnom programu - tenisači će htjeti usavršiti svoju igru kao i sposbnost natjecanja te će u tu svrhu pokazivati više želje za teniskim lekcijama (treningom). Izazov, uzbuđenje i zabava - to su riječi kojima bi početnici trebali opisivati svoja iskustva s natjecanja. Samo takva, pozitivna iskustva osiguravaju podizanje motivacije za teniskim sportom. Ali prije svega, početnici trebaju doživjeti kako izazov teniskog natjecanja prije svega leži u njihovom vlastitom napretku i dobroj izvedbi bez obzira na to što drugi igrači čine na igralištu. Nažalost, često svjedočimo pogrešnoj percepciji početnika kako se glavni izazov natjecanja prije svega sastoji u tome da se pobijedi sve protivnike. Da stvar bude gora, takvu iskrivljenu predodžbu često potiče upravo igračeva pratnja (trener i/ili roditelji).

 Sumirajmo za kraj prednosti natjecanja za početnike:

·        natjecanja omogućuju postavljanje ciljeva i napor za postizanje istih. Ukoliko su dostatno motivirani za to, igrači će uz to naučiti i učinkovito organizirati vrijeme kao i izvršavati školske obveze.

·        natjecanja potiču osjećaj predanosti - to znači da će početnici možda morati žrtvovati neku drugu aktivnost, praznike ili naprosto vrijeme odmora kako bi se usavršili u tenisu. Moraju dakle, donositi izbore i živjeti s posljedicama.

·        natjecanja potiču poštivanje pravila. Da bi iskusio uspjeh u tenisu, igrač se mora natjecati u skladu s pravilima igre čija provedba nije uvijek za njegovu korist.

·        natjecanja potiču bolje nošenje sa stresom. Strah od poraza stvara tenziju kod djece s kojom se ova moraju suočiti. Taj proces im olakšava nošenje s kasnijim izvorima stresa u životu.

·        natjecanja uče kako biti dostojanstven i u pobjedi i u porazu kao i povezivanju uspjeha/neuspjeha sa količinom uloženog truda.

·        natjecanja potiču razvoj socijalnih vještina. Druženje s vršnjacima omogućava dijeljenje iskustava kao i međusobno učenje.

·        natjecanja potiču brigu o vlastitom tijelu. Prehrana, oporavak, aktivacija i opuštanje.. sve su to preduvjeti uspješne igre na natjecanjima.