ZAŠTO DJECA I MLADI IGRAJU TENIS

Objavljeno: 02.11.2019.


ZAŠTO DJECA I MLADI IGRAJU TENIS


Više od 60 milijuna ljudi diljem svijeta igra tenis. Jesmo li ikada malo zastali i upitali se -  zašto? Nadalje, za nas sportske radnike po teniskim klubovima, osobito je važno pitanje zašto se djeca i mladi bave tenisom. Istraživanja na tu temu iznijela su na vidjelo neke zanimljive zaključke. Kao glavni motivi ističu se poboljšanje postojeće igračke razine, poboljšanje vještina, stjecanje novih prijatelja te ostajanje u formi. Kao manje važni motivi pojavljuju se zadovoljenje okoline (roditelja i/ili prijatelja), osjećanje važnim i popularnim, sagorijevanje energije te nagrade i pohvale.

Isto tako, istraživanje je ukazalo i na neke razlike vezane za dob i spol ispitanika. Općenito, mlađi uzrasti su više naginjali svojoj izvedbi, nego rezultatu kao izvoru motivacije za bavljenje tenisom. Dečki su pokazali više interesa za natjecanje, izazove, status u klubu, zabavu i primanje nagrada, nego cure. Dobne kategorije iznad 12 godina više su naglašavale popularnost, korištenje teniske opreme, bivanje s prijateljima i zadovoljavanje roditelja i okoline, dok su one ispod 12 godina bile više motivirane podrškom i poticajima koje su primali od svojih trenera.

No, osim navođenja glavnih i manje važnih motiva zbog kojih se djeca i mladi bave tenisom, podjednako je važno navesti i osnovne razloge zašto oni ispadaju iz tenisa:

·        Nisu toliko dobri koliko bi htjeli

·        Nije dovoljno zabavno

·        Žele se baviti drugim sportom

·        Nisu uživali u pritisku

·        Dosada

·        Nije im se svidio trener

·        Treninzi su bili preteški

·        Nedovoljno uzbudljivo

Ovdje nije naodmet istaknuti kako prestanak bavljenja tenisom nije nužno loša stvar za neku djecu. Ta odluka je ponekad neovisna i pomno razmotrena od strane djeteta i njegove okoline te kao takva u njegovom najboljem interesu.

Dakle, iz svega navedenog možemo izvući za sebe neke praktične zaključke u radu s djecom i mladima. Naime, treneri trebaju poznavati i respektirati motive zbog kojih se njihovi polaznici bave tenisom. Unutar bilo koje grupe učenika, svaki će imati različiti „drive“ zbog kojeg je došao na trening. Zato će više ili manje pozitivno odgovarati na različite vrste motivacije koje dolaze od trenera. To u praksi znači da će onaj polaznik koji je motiviran više druženjem s prijateljima na treningu, bolje reagirati na vježbe i atmosferu koja potiče socijalizaciju, nego na one kojima je primarni zadatak poboljšanje teniskih vještina. I dakako, obratno. Izazov za trenere (ali i okolinu) sastoji se u tome da svoj pristup prilagode specifičnim motivima svojih polaznika kako bi im olakšali ostvarenje svog potencijala. Izazov stoga što je najprije potrebno uložiti svjesni napor za upoznavanje motiva svojih učenika, a zatim i napor da se upravo njih stavi u središte poduke – a ne sebe, svoje vlastite ideje i motive.

Do nekog drugog druženja, sportski pozdrav,

učitelj tenisa, Ivan Užarević.